Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar

Programa CRS

El Codi Risc Suïcidi (CRS) és un protocol d’actuacions assistencials i preventives de la conducta suïcida que el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya va engegar l’any 2014 i que dona cobertura completa a tota Catalunya des de l’any 2016.

L’objectiu principal del programa CRS és detectar precoçment persones que han realitzat un intent de suïcidi o que presenten un risc alt de suïcidi i proporcionar-los-hi atenció urgent i seguiment preventiu continuat segons el nivell de risc, per augmentar la supervivència de la població atesa per conducta suïcida i prevenir la repetició dels intents de suïcidi. En definitiva, reduir la mortalitat per suïcidi a Catalunya.

El programa CRS consta de 3 fases1:

  1. Detecció precoç i cribratge inicial del risc de suïcidi: Davant de la sospita d’un cas d’intent o de risc de suïcidi, qualsevol servei de salut públic del Sistema Sanitari Integral Català (SISCAT) pot activar un sistema de coordinació per derivar el cas als dispositius d’atenció d’emergència.
  2. Atenció i avaluació clínica especialitzada: En els dispositius d’atenció d’emergència es proporcionarà atenció sanitària urgent i (re-)avaluació clínica, per un professional especialitzat en salut mental, del risc de suïcidi i de la presència d’altres factors biopsicosocials de risc de suïcidi.
  3. Seguiment preventiu: En cas de confirmació clínica de l’intent de suïcidi o d’alt risc de suïcidi, després de l’alta hospitalària, s’activa el seguiment preventiu del cas mitjançant:
  • Una visita d’atenció especialitzada, en un termini de 10 dies (72 hores en el cas de menors de 18 anys) des de l’alta hospitalària, pel Centre de Salut Mental (CSMA), el Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ), el Centre d’Atenció i Seguiment a les drogodependències (CAS) o l’Hospital de Dia de referència, per a reavaluar el risc de suïcidi i dissenyar un pla terapèutic de seguiment individualitzat d’acord amb el nivell de risc de suïcidi i als factors psicopatològics associats detectats;
  • Trucada telefònica de seguiment en el termini de 30 dies des de l’alta hospitalària, pels serveis d’atenció telefònica del 061 CatSalut Respon o del EMSE (Equip Multidisciplinari de Suport Especialitzat), per a reavaluar el risc de suïcidi i l’estat de salut de la persona, proporcionar consell sanitari i verificar la recepció de la visita d’atenció especialitzada; i
  • Visites de seguiment, durant un període de 12 mesos, pel CSMA/CSMIJ, CAS, Hospital de Dia o servei d’Atenció Primària (AP) corresponent, per a reavaluar el nivell de risc de suïcidi i controlar altres factors de risc de suïcidi associats. Si a l’any de seguiment, el risc de suïcidi s’ha estabilitzat en un nivell baix, el pacient surt del programa CRS.

En els casos avaluats com a risc de nivell baix o moderat, el programa CRS estableix un seguiment preventiu periòdic portat a terme per Atenció Primària o mitjançant el procediment d’interconsultes entre atenció primària i salut mental (psiquiatra o psicòleg clínic).

 

Referències

1 Departament de Salut. Generalitat de Catalunya. Instrucció sobre l’atenció a les persones en risc de suïcidi. Codi Risc Suïcidi [Internet]. 10/2105 2015. Available from: https://scientiasalut.gencat.cat/bitstream/handle/11351/1654/catsalut_instruccio_10_2015.pdf?sequence=1&isAllowed=yFigura 1. Protocol d’actuacions i recorregut assistencial del programa Codi Risc Suïcidi (CRS).

Footnote: SISCAT: Sistema Sanitari Integral d’utilització pública de Catalunya CSMIJ: Centre de Salut Mental Infanto-Juveil; CSMA: Centre de Salut Mental d’Adults; CAS: Centres d’Atenció i Seguiment a les drogodependències; EMSE: Equip Multidisciplinar de Suport Especialitzat; AP: Atenció Primària de salut