És un estudi longitudinal prospectiu d’una cohort de persones de 18 anys o més (n~900) amb intent de suïcidi previ, registrades en el programa CRS pels 5 centres hospitalaris participants de l’estudi: Consorci Hospitalari del parc Taulí de Sabadell (Barcelona), Consorci MAR Parc de Salut de Barcelona, Hospital de Sant Pau i la Santa Creu de Barcelona, Institut d’Assistència Sanitària de Girona i Institut Pere Mata de Reus (Tarragona), que seran seguides durant 12 mesos. Aquests hospitals cobreixen una població aproximada de 2.5 milions d’habitants de Catalunya (33%).
En l'estudi, s'inclou també, un sub-estudi cas-control niat a la cohort, mitjançant el qual s'analitzaran les diferències sociodemogràfiques, clíniques, neuropsicològiques i biològiques entre persones, que realitzaren un nou intent de suïcidi (repetició de la temptativa de suïcidi)(n~100), i els subjectes control (n~100): (1) persones sanes (sense intent de suïcidi previ ni antecedents familiars d’intent de suïcidi) i (2) persones amb un únic intent de suïcidi. Es considerarà repetició de l’intent de suïcidi, el nou intent que es produeixi transcorreguts com a mínim 30 dies després del primer intent de suïcidi registrat en la base de dades de CRS.
Les persones amb intent de suïcidi i repetició de l’intent de suïcidi seran avaluades en el termini de 10 dies després de l’alta hospitalària, utilitzant proves clíniques i neuropsicològiques. De la mateixa manera, es recollirà informació socio-demogràfica i mostres biològiques de sang i cabells. La mostra de persones sanes serà avaluada de la mateixa manera.
Avaluacions clíniques:
Proves neuropsicològiques
Mostres biològiques:
A una submostra de persones ateses per intent de suïcidi previ en la província de Barcelona (n~60) i de persones sense intent de suïcidi previ (n~60) se’ls hi realitzarà un estudi de neuroimatge (ressonància magnètica Philips 3 Tesla), en el centre de recerca Fundació Pasqual Maragall (Barcelona) amb l’objectiu d’establir les correlacions neuroanatòmiques estructurals i funcionals de les mesures clíniques i biològiques.
Proves de neuroimatge:
Es porta a terme un estudi de ressonància magnètica nuclear que inclou diverses seqüències d’imatges: (1) una seqüència estructural tridimensional (3D); (2) seqüència T2 i seqüència FLAIR; (3) una en estat de repòs i (4) una última d’activitat (funcional) d’estrès de Montreal per a neuroimatge (MIST), que és una adaptació de la proba “Trier Mental Challenge Test”.
Referències