Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar

Estudi clínic

És un estudi longitudinal prospectiu d’una cohort de persones de 18 anys o més (n~900) amb intent de suïcidi previ, registrades en el programa CRS pels 5 centres hospitalaris participants de l’estudi: Consorci Hospitalari del parc Taulí de Sabadell (Barcelona), Consorci MAR Parc de Salut de Barcelona, Hospital de Sant Pau i la Santa Creu de Barcelona, Institut d’Assistència Sanitària de Girona i Institut Pere Mata de Reus (Tarragona), que seran seguides durant 12 mesos. Aquests hospitals cobreixen una població aproximada de 2.5 milions d’habitants de Catalunya (33%).

En l'estudi, s'inclou també, un sub-estudi cas-control niat a la cohort, mitjançant el qual s'analitzaran les diferències sociodemogràfiques, clíniques, neuropsicològiques i biològiques entre persones, que realitzaren un nou intent de suïcidi (repetició de la temptativa de suïcidi)(n~100), i els subjectes control (n~100): (1) persones sanes (sense intent de suïcidi previ ni antecedents familiars d’intent de suïcidi) i (2) persones amb un únic intent de suïcidi. Es considerarà repetició de l’intent de suïcidi, el nou intent que es produeixi transcorreguts com a mínim 30 dies després del primer intent de suïcidi registrat en la base de dades de CRS.

Les persones amb intent de suïcidi i repetició de l’intent de suïcidi seran avaluades en el termini de 10 dies després de l’alta hospitalària, utilitzant proves clíniques i neuropsicològiques. De la mateixa manera, es recollirà informació socio-demogràfica i mostres biològiques de sang i cabells. La mostra de persones sanes serà avaluada de la mateixa manera.

Avaluacions clíniques:

  • Trastorns mentals: MINI International Neuropsychiatric Interview.
  • Característiques sociodemogràfiques i antecedents personals i familiars: Protocol breu d’avaluació del suïcidi.
  • Depressió: Hamilton Depression Rating Scale-17 items (HDRS-17)
  • Gravetat mèdica: Medical Damage Scale (MDS)
  • Característiques i gravetat de la conducta suïcida: Suicide Intent Scale (SIS)
  • Experiències traumàtiques a la infància: Childhood Trauma Questionnaire - Short Form (CTQ-SF)
  • Impulsivitat: Barratt Impulsiveness Scale - 11 (BIS-11)
  • Agressivitat: Brown-Goodwin Lifetime History of Aggression (BGLHA)
  • Qualitat de vida relacionada amb la salut: EUROQoL-5D
  • Trastorn de la personalitat i historial d’autolesions: Personality and Life Event Scale -Short version (S-PLE)

 

Proves neuropsicològiques

  • Memòria declarativa: Rey Auditory Verbal Learning Test (RAVLT)
  • Memòria de treball: Digits subtest (forward and backward) of the WAIS-IV
  • Atenció, velocitat de processament i flexibilitat cognitiva: Trail Making Test (Part A and B)
  • Atenció i velocitat de processament: Stroop test
  • Fluència verbal: Semantic and phonemic fluency
  • Comprensió verbal: Vocabulary subtest of the WAIS-IV

 

Mostres biològiques:

  • Mostres de sang amb la intenció d’avaluar (1) paràmetres d’inflamació: Interleucina-6, Interleucina-1-Beta, Factor de necrosis tumoral (TNF)-alpha, interferó gamma (INF) y proteïna C reactiva, mitjançant el kit ELISA luminex; (2) paràmetres genètics relacionats amb la regulació de l’estrès per part de l’eix hipotalàmic hipofisiari adrenal (HHA): NRC3, FKBP5, BDNF, CRHR1, SK2A, 5-HT2A, 5-HTT i TPH2.
  • Mostra de cabell de 3cm de longitud procedents del vèrtex posterior de la regió parietal del cap, per mesurar amb el kit ELISA els nivells de concentració de cortisol, indicador d’exposició a l’estrès.

A una submostra de persones ateses per intent de suïcidi previ en la província de Barcelona (n~60) i de persones sense intent de suïcidi previ (n~60) se’ls hi realitzarà un estudi de neuroimatge (ressonància magnètica Philips 3 Tesla), en el centre de recerca Fundació Pasqual Maragall (Barcelona) amb l’objectiu d’establir les correlacions neuroanatòmiques estructurals i funcionals de les mesures clíniques i biològiques.

 

Proves de neuroimatge:

Es porta a terme un estudi de ressonància magnètica nuclear que inclou diverses seqüències d’imatges: (1) una seqüència estructural tridimensional (3D); (2) seqüència T2 i seqüència FLAIR; (3) una en estat de repòs i (4) una última d’activitat (funcional) d’estrès de Montreal per a neuroimatge (MIST), que és una adaptació de la proba “Trier Mental Challenge Test”.

Referències

  1. Palao D, Gómez N, Montoro M, Guinovart M, Isabel P, Cebrià A, et al. Clinical Predictors and Biomarkers of Suicide Attempts in Patients Registered Under the Suicide Risk Protocol: The CODIRISC Project. J Depress Anxiety. 2019; 8:1–7